Milujete italskou klasiku Aglio, Olio e Peperoncino pro její geniální jednoduchost? Co kdybychom vám řekli, že pouhé tři ingredience dokážou povýšit na novou, nečekanou úroveň? Přinášíme vám recept, ve kterém se tradice snoubí s moderní gurmánskou kuchyní. Objevte, jak lžička černého česneku promění legendární špagety v jídlo s neuvěřitelnou hloubkou a umami chutí.
V srdci italské kuchyně netlučou složité postupy, ale dokonalé suroviny. Právě v jídlech, jako jsou špagety Aglio e Olio, se ukazuje pravé mistrovství – schopnost vytvořit z česneku, olivového oleje a chilli papričky symfonii chutí. Je to recept, který nic neodpustí. Každá složka musí být prvotřídní.
A právě proto je to ideální recept pro malý, ale ohromující experiment. Zachováme jeho duši, jednoduchost a rychlost, ale přidáme mu jednu tajnou ingredienci, která mu vdechne moderní, lehce nasládlou a neuvěřitelně komplexní chuť. Přidáme mu černý česnek.
200 g kvalitních špaget nebo linguine
4–5 lžic prvotřídního extra panenského italského olivového oleje
2–3 stroužky čerstvého česneku, nakrájené na tenké plátky
Špetka sušených chilli vloček (peperoncino) podle chuti
1–2 lžičky krému z černého česneku (např. z nabídky Olivum.cz)
Hrst čerstvé hladkolisté petrželky, nasekané najemno
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Uvařte těstoviny: Do velkého hrnce s vroucí a štědře osolenou vodou (měla by být slaná jako moře) vložte těstoviny. Vařte je podle návodu na obalu, ale sceďte je o minutu dříve, aby zůstaly dokonale „al dente“. Než je scedíte, odložte si stranou hrnek vody z vaření.
Připravte základ: Zatímco se těstoviny vaří, na velké pánvi pomalu rozehřejte olivový olej na mírném ohni. Přidejte plátky čerstvého česneku a chilli vločky. Cílem není česnek osmažit dohněda, ale jen ho nechat jemně změknout a provonět olej. Trvá to asi 2–3 minuty. Dávejte pozor, aby se nespálil, zhořkl by.
Kouzelný okamžik: Jakmile je česnek lehce zlatavý, stáhněte pánev na chvíli z ohně. Přidejte 1 až 2 lžičky krému z černého česneku a metličkou nebo vařečkou ho rychle rozmíchejte v horkém oleji. Krém se okamžitě rozpustí a vytvoří tmavou, nesmírně voňavou emulzi.
Spojte vše dohromady: Scezené těstoviny přidejte rovnou do pánve k česnekovému oleji. Přilijte asi půl hrnku vody z těstovin, kterou jste si odložili. Promíchejte a na mírném ohni nechte asi minutu společně provařit. Škrob z vody pomůže vytvořit krásně krémovou a hladkou omáčku, která obalí každou špagetu.
Dokončení: Na závěr vmíchejte nasekanou petrželku, dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Ihned podávejte, ideálně zakápnuté ještě kapkou čerstvého olivového oleje.
Tento recept je dokonalou ukázkou harmonie. Ostrá chuť čerstvého česneku a chilli je zjemněna a vyvážena hlubokou, nasládlou a zemitou chutí černého česneku. Kvalitní olivový olej vše propojí a dodá jídlu sametovou texturu. Výsledkem není jen další verze Aglio e Olio, ale úplně nový chuťový zážitek – jídlo, které je rychlé jako vždy, ale chutná, jako byste mu věnovali hodiny.
Nebojte se dát klasice moderní tvář. Uvidíte, že i s tak malou změnou můžete ve své kuchyni vykouzlit velké věci.