Zrakol
  • Domů
  • Cestování
  • Domov
  • Dovolená
  • Finance
  • Internet
  • Kultura
  • Móda
  • Podnikání
  • Zboží
  • Zvířata
Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • Co by vás mohlo zaujmout na betonových plotech
  • Co si vzít pro miminko do porodnice
  • Bez kontroly není kvalita
  • Odůvodněné důvody pro zamítnutí hypotéky
  • Proč jsou pro nás lískové ořechy potřebné
Scroll down
  • Podnikání

Morušovník Morus alba pendula plodí chutné ovoce podobné ostružinám

2. 7. 2019
0 Comments

Moruše je ve světě známa především zásluhou Bource morušového, jehož housenky se živí listy této exotické dřeviny, a spřádají natolik výjimečná, pevná a lehká vlákna, z nichž se vyrábí jedinečná luxusní tkanina, kterou všichni dobře známe pod názvem „hedvábí“.
Morušovník, to však není pouze zdroj potravy pro drobného nočního motýla, ale poskytuje nám velmi chutné a šťavnaté plody. Nápadně se svým vzhledem podobají ostružinám a jsou natolik výživné, že bychom je neměli přehlížet. Zaslouží si více pozornosti, bohužel se však morušovník vyskytuje v Evropě spíše vzácně.
nezralé plody moruše

Exotická dřevina roste i v Česku

Tento nenápadný exotický strom lze vypěstovat i v našich středoevropských podmínkách, můžete se s ním setkat např. na jižní Moravě, kde je jejich pěstování tradiční. Lidé tu již v minulosti drobné plody přidávali do ovocných koláčů a staročeských lívanců a bývají i součástí některých vinařských receptur.
Nevýhodou tohoto ovoce je velmi rychlá kazivost, musí se zpracovat ihned po uzrání jako čerstvé, anebo je sušit, případně zmrazit. V kuchyni najde uplatnění ve zmrzlinových pohárech, pudincích, v koktejlech, obilných kaších, můžeme jej přidávat do jogurtů, velmi dobře se hodí ke směsím ořechů a rozinek. Čerstvé plody morus alba pendulamůžeme využít i jako přísadu do ovocných šťáv a džemů, nejlépe s rybízem, angreštem a jostou (křížencem rybízu a angreštu).
dozrávající plody morušovníku

Sladké, chutné a zdravé

Složení ovocných plodů se nápadně podobá všem tuzemským druhům bobulovitého ovoce, tedy rybízu, malinám, borůvkám a vinné révě. Především se jedná o vitamíny C, E a A, vitamíny B, K1, minerály hořčík, zinek, vápník, draslík, křemík, měď, dokonce i resveratrol a vlákninu včetně pektinu. Lidoví léčitelé doporučují užívat v některých případech i listy pro čajový výluh, ale přece jen je ovoce mnohem chutnější a také přínosnější.

Související příspěvky:

  1. Zásobovat prodejny je potřeba
  2. Využijte pražskou půjčovnu dodávek
  3. Květiny jsou ideálním dárkem pro každou ženu
  4. Kde se rodí krása
Vydejte se za krásami Islandu
Úpadek podnikání

Theme by The WP Club. | Proudly powered by WordPress